Praktijkschool voor Verbindend Ondernemen

Ondernemen kun je tegenwoordig niet meer alleen. Samen met en in de samenleving ondernemen draagt bij aan jouw license to produce als agrariër. Met de Praktijkschool voor Verbindend Ondernemen verken je mogelijke wegen en kies je voor een nieuwe manier van ondernemen met de samenleving.

Verbindend Ondernemen vraagt om het betrekken van de samenleving en je omgeving bij je bedrijf en je ondernemerschap. Verbindend ondernemen is een andere manier van ondernemen die je eigen ondernemerschap versterkt. De Praktijkschool wil ondernemers dit in de praktijk leren, en laten toepassen. Een uitdaging!

Eigen situatie als praktijkcase

De Praktijkschool is er voor jong en oud en voor agrariërs uit alle sectoren. Als deelnemer is je eigen situatie je praktijkcase. In de groep en individueel ontdek je wat jouw richting is, wat jouw drijfveren zijn en hoe je kunt verbinden met de samenleving.  Verbinden kan op allerlei vlakken. Door over je bedrijf te vertellen, maar ook door bijvoorbeeld je technische vragen aan techneuten te stellen, logistieke vragen aan een logistiek expert en vragen over gastheerschap te bespreken met een professionele gastheer. Maar ook, wat kun jij doen voor de samenleving op een manier die bij jou past en waarmee je je eigen ondernemerschap versterkt? En, hoe geef je jouw persoonlijke ontwikkeling vorm om verbindend te kunnen ondernemen? In de Praktijkschool leer je hoe je Verbindend Ondernemen kunt integreren in jouw manier van ondernemen.

Verbindend Ondernemen: de vijf aspecten

  1. De kern: ken je passie, drijfveren, richting Figuur Verbindend Ondernemenals ondernemer, van waaruit je wilt en kunt verbinden. Maak je bewust van deze kern of geef deze opnieuw vorm. Veel ondernemers zijn hierin zoekend en dat maakt echt verbinden lastig.
  2. Externe oriëntatie: wie ga je betrekken bij de bedrijfsontwikkeling, welke partners uit de regio, partners uit de keten, mensen met kennis van buiten etc. Het betrekken van anderen bij je bedrijfsvoering en –ontwikkeling geeft de beste verbinding! Voorbeelden: kijken in ander sectoren, in gesprek met keten partijen, internet verkenning, sessie met vrije denkers etc.
  3. Werken aan de mindset: laat zien wie je bent, wat je doet en waarom je het doet. Doe mee aan maatschappelijke discussies en activiteiten die over jouw ‘kern’ gaan. Dat kan via media, social media of deelname aan lokale activiteiten en debatten.
  4. Actief in de samenleving: wordt als ondernemer ook zelf actief in de samenleving, bij voorkeur in een activiteit die past bij je kern, zodat je je zelf ook nog meer ontwikkeld. Het kan varieren afhankelijk van je kern bijv. gastlessen op een school, bestuurslid van filmhuis, buddy van asielzoeker, sponsor van de voetbalclub etc.
  5. Persoonlijke ontwikkeling: ken je eigen kwaliteiten en weet wat je moet ontwikkelen om te ondernemen vanuit je kern of de gewenste richting te realiseren. Maak bij je persoonlijke ontwikkeling gebruik van hulp uit de samenleving, dat zorgt voor een natuurlijke verbinding. Voorbeeld: een cursus presenteren of werken met sociale media bij het lokale trainingsbureau of loop stage bij een hotel in je omgeving als het gaat om gastheerschap etc. 

Praktijkschool: leren en doen in de Praktijk

De Praktijkschool bestaat uit vijf bijeenkomsten, uitwisseling met collega’s en een jaar lang begeleiding van Wakker Boer. De bijeenkomsten gaan over welke richting wil je op ontwikkelen? Hoe kun je de samenleving betrekken? En ook komen praktisch zaken aan de orde zoals het omgaan met sociale media, leren presenteren, verbinding met erfbetreders. Elke deelnemer bepaalt zijn eigen kern/drijfveren waar vanuit hij wil werken en stelt vervolgens een actieplan op om het maximale uit een jaar Praktijkschool te halen.

Meer weten over de Praktijkschool voor Verbindend Ondernemen? Neem dan contact met ons op.

Advertentie