Och, was ik maar boer

LOGO-Wakkerboer-WEBDe afgelopen periode hebben we als Wakker Boer gewerkt aan onze missie: Boeren in hun kracht zetten en verbinden met de samenleving om samen tot veranderingen te komen. Dat doen we met boeren in onze Praktijkschool en door mee te denken in initiatieven als Boeren van Nederland, Boert Bewust, ketenprojecten, etc. Deze week, onderweg naar Friesland, vroeg ik me af: hoe is het leven eigenlijk van de ‘verbindende boeren’? Mijn gedachten.

Onze betekenis
Als boeren hebben we enorme betekenis voor de samenleving. We maken voedsel, leveren bijdrage aan economie en zorgen voor natuur en landschap. Mensen maken zich erg druk om onze bijdrage. De een kritisch en de ander positief. Als boeren hebben we nog nooit zoveel belangstelling gehad als in deze tijd. We zijn urgent, nodig, van grote waarde en hebben enorme uitdagingen voor de boeg. Wat is het (eigenlijk) leuk om zo betekenisvol te mogen zijn. Al geeft deze betekenis ook verantwoordelijkheid om invulling te geven aan de eisen en wensen van de nieuwe tijd. Zolang we dat als uitdaging zien en samen kunnen doen, geeft het ons nog meer meerwaarde.

Onze verbindingen
Als verbindende boeren gaan we in gesprek met de samenleving. We mogen op pad. We spreken op podia, maken filmpjes, praten met bekende Nederlanders, gaan naar de nacht van de filosofie, doen een Valentijnsactie om nieuwe mensen te ontmoeten en gaan in gesprek met deskundigen en ondernemers uit andere sectoren die ideeën hebben voor onze bedrijven. Wat hierin bijzonder is: we merken dat we welkom zijn, dat mensen ons eigenlijk niet goed kennen en dat ze echt willen meedenken over onze toekomst. Inmiddels nodigt de samenleving ons uit. Bijna dagelijks met een uitnodiging voor een gesprek, workshop, dialoog, tv serie, input voor een dagblad of deelname aan een project over duurzaamheid. We kunnen er ons werk van maken, en sommige verbindende boeren doen dat ook.

Onze bedrijven
Na al dat ‘verbindend-gedoe’ keren we terug op onze bedrijven, vaak gelegen op prachtige plekken op het platteland. Daar gaan we weer ‘echt’ aan het werk. Op de plek waar we kunnen doen wat we hebben besproken. We maken andere keuzes, geven invulling aan de kringloop, biodiversiteit, proberen meer vers gras in de koe te krijgen, starten nevenactiviteiten, etc. We veranderen door het zelf echt te doen, stap voor stap. Soms met hele grote stappen.

Rijdend naar Friesland borrelde enige jaloezie in me op. De moderne verbindende boer heeft een leuke baan, met grote betekenis, veel ontmoetingen en dan ook nog echt kunnen doen. Dromen, denken en doen ineen. Een jaloersmakende gedachte voor een denkende-dienstverlener als ik, die altijd op zoek blijft naar zijn betekenis, zijn positie en vormen om zijn denken om te zetten in echte daden. Voor het eerst in mijn leven dacht ik even: och, was ik maar boer!

René

 

Advertentie

4 gedachten over “Och, was ik maar boer

 1. Ach René, was het maar zo mooi. Als je echt de zorg voor een aantal dieren hebt dan lees je de berichten in de krant met een andere bril en dan zijn er zeker zorgen over de toekomst.
  Dan is het fijn als er een bijeenkomst is waar je naar toe kunt gaan waar een creatieve enthousiaste beleidsmaker je even meeneemt in zijn enthousiasme. Even weg bij de vleestax, ammoniakrapporten, fipronilmest die niet opgeruimd kan worden, een dalende melkprijs, dierenactivisten, fosfaatreductieplannen etc.
  Geachte René, ieder zijn eigen werk en blijf met veel plezier jouw werk doen!

  Like

 2. Och Rene, om boer te blijven zijn we ook visionairs nodig!
  Mensen die het vuur in ons aanwakkeren, die ons doen beseffen wat onze kernwaarde is van het boer zijn.
  En tja de waarde die ontleend wordt aan betekenisvol zijn zit vooral in ons zelf. Laten we dat uitstralen naar anderen!

  Like

 3. Wat een mooie missie om de boer meer te verbinden met de samenleving. Het belang van de boer moet niet onderschat worden. Men weet tegenwoordig slechts vaag wat de boer doet. Ik wens jullie veel succes toe. Groeten, Pim

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s