De afgelopen weken werd ons vaak de vraag gesteld: wat vindt Wakker Boer van de fraude? Natuurlijk wijzen we fraude af. Het raakt ons en maakt ons ook verdrietig en bij momenten boos. Bah. De vraag is wel wat gaan we ermee doen: doorhakken of ontwarren?
Doorhakken
We zagen primaire ‘doorhakreacties’: royeren, strafrechtelijk vervolgen, streng veroordelen, afkeuren, afschuw uitspreken, etc. Het klinkt stoer en krachtig. Het toont een vorm van daadkracht en leiderschap. Deze reacties zijn begrijpelijk maar de vraag is: helpt het en komen we er verder mee? Het leidt tot verdere polarisatie tussen boeren onderling en tussen boeren en samenleving. Uiteindelijk zullen we toch echt samen tot veranderingen moeten komen. Elkaar veroordelen en wegzetten helpt daar niet bij. Het is zelfs een gemiste kans als we in deze ‘crisis’ niet verder komen dan stoer ‘doorhakken’. Eigenlijk gebeurt dat al veel te lang.
Ontwarren
Fraude is per definitie af te keuren. Het is wel van belang de fraude te ontwarren en ons de juiste vragen te stellen. Vragen over de vorm en omvang van de landbouw in Nederland, over de boerencultuur en de sectorcultuur, over het landbouwsysteem en over de rol van adviseurs, erfbetreders en ketenpartijen in dit systeem.
Maar ook vragen over de regelgeving voor de landbouw. Is de regelgeving te ingewikkeld en te verleidelijk om te omzeilen of niet controleerbaar? Past de huidige regelgeving nog wel bij de toenemende diversiteit van de landbouw? De centrale vraag is: hoe komen we tot betere regelgeving die hanteerbaar is voor de boeren en controleerbaar voor de samenleving?
En het is goed om ons vragen te stellen over de relatie met de samenleving. Zijn boer en samenleving zo van elkaar vervreemd dat ze ieder hun eigen gang gaan? De vraag daarbij is: hoe kunnen we boer en samenleving beter aan elkaar verbinden, zodat we samen verantwoordelijkheid kunnen dragen voor de landbouw en voedselproductie in Nederland?
Ontwarren en doorhakken
Nogmaals: fraude nee! Maar laten we het aanpakken als een ‘crisis’ en als een kans om ingezette veranderingen bij de kop te pakken en te versnellen. Samen de knopen ontwarren en echt samen knopen doorhakken en doorpakken. Als we dat doen dan brengt de fraudezaak toch nog iets goeds!
René
Carola schouten was boos over 1 mest fraude 2 geknoei met kalveren bij de koe +,over de gaswinning in Groningen is Carola schouten ook daar boos op de regering in het belang van de Groningse veehouders ? of is het zo wiens brood men eet wiens brood men spreekt ?
LikeLike