The Night Nanny

The Night Nanny 22012018

Een nieuwe business in Amsterdam is The Night Nanny (nachtoppas voor baby’s). Met The Night Nanny kunnen jonge ouders doorslapen en de volgende ochtend vroeg en fris aan het werk. Alles geregeld door je personal assistent. Een nieuw businessmodel in opkomst.

Malle molen van efficiëntie
Het verhaal over The Night Nanny hoorde ik op de radio, op de terugweg van een boerenbijeenkomst over diversiteit en new business in de agrarische sector. The Night Nanny, toen ik het hoorde kon ik een lach niet onderdrukken, maar het is echt en het is business. Het laat de malle molen van efficiëntie zien: door de nachtoppas kunnen mensen met een jonge baby goed slapen om de volgende dag weer helder en uitgerust naar het werk te gaan. Daardoor blijven ze efficiënt werken ook als ze net nieuwe ouders zijn geworden. Met efficiëntie nog meer efficiëntie mogelijk maken.

The Night Nanny geeft ook de kans om de dag uitgerust en energiek met je kind door te brengen. Real quality time. Maar wat blijkt: daar kiezen weinig mensen voor. Hardwerkende tweeverdieners zetten The Night Nanny vooral in om door te kunnen werken. Het is dus niet alleen de landbouw die de neiging heeft om door te gaan in deze malle molen van efficiëntie.

Diversiteit in de landbouw
We hadden goede gesprekken op de boerenbijeenkomst: meer diversiteit in de sector, doe wat bij je past, durf te kiezen voor andere waarden en andere manieren van produceren. Wat zou dat fijn zijn. Diversiteit is een kans waar je op moet inspelen. Maar de praktijk is weerbarstig. Hoe maak je de stap naar anders ondernemen? De stap naar iets doen wat beter bij je past, wat meer tijd en aandacht vraagt, wat niet meteen tijd of geld oplevert, wat niet meteen past in bestaande systemen of niet past in de malle molen van efficiëntie? In de praktijk blijkt hoe lastig het is om dat te veranderen; patronen en zekerheden loslaten, en anders gaan doen.

Efficiëntie biedt een kans, het geeft ruimte. Maar het benutten van die vrije ruimte voor anders denken en anders doen – in plaats van ‘meer van hetzelfde’ – is weerbarstig in de praktijk. Kijk naar de gebruikers van The Night Nanny. Het doorbreken van de malle molen van efficiëntie is een uitdaging voor boeren én voor burgers. Misschien moeten we voor deze ‘change of mind’ wel een personal assistent inschakelen.

René

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s