Minister van of voor landbouw?

ministerDe komst van de nieuwe minister van Landbouw viert de agrarische sector als een overwinning.  De vraag is: wat kan de minister van Landbouw betekenen? Wordt het een minister van Landbouw of een minister voor Landbouw.

Minister van Landbouw
Een minister van Landbouw is een minister die opkomt voor de sector en de boeren. Het accent legt op de ontwikkeling en de belangen van de agrarische sector. Een minister die de sector stimuleert én corrigeert waar nodig. Dat zien we de minister in haar wittebroodsweken veelvuldig doen. Ze slaat op tafel bij mestfraude, deelt complimenten uit over de kracht van de sector, verbindt zich aan jonge boeren, verschijnt samen met boeren en boerenleiders op diverse podia en laat zich aanspreken als Carola. Een minister van en voor de boeren is zichtbaar.

Minister voor Landbouw
Een minister voor Landbouw is een minister die de rol en betekenis van de landbouw als belangrijke spil van de samenleving wil versterken. Een minister voor Landbouw maakt zich sterk voor kwesties rond voedsel (van productie tot verspilling), voor het platteland als leefgebied van mensen en productiegebied van de landbouw, voor thema’s als klimaat, natuur en milieu, duurzame energie en de circulaire economie als wezenlijk onderdeel van de landbouw. Een minister voor Landbouw stimuleert ontwikkeling en innovatie van de landbouw door te verbinden met andere sectoren, universiteiten en jonge start ups. Een minister voor Landbouw is op veel podia van de samenleving zichtbaar, van foodfestivals, designbeurs tot technologiebeurs. Een minister voor Landbouw is er niet alleen voor boeren, maar voor alle Nederlanders. Vergelijkbaar met de rol van de minister van Volksgezondheid die er is voor zorgverleners, zorgverzekeraars en de zorggebruikers. Vanuit gezamenlijk belang zoekende naar de juiste balans.

Minister van en voor Landbouw
We dagen de minister uit om zowel minister van Landbouw als minister voor Landbouw te zijn. Een minister die we ons herinneren als degene die zorgde voor nieuwe verbinding en inbedding van de landbouw in de samenleving. Die in vier jaar ministerschap er aan bijgedragen heeft dat we ons weer gezamenlijk verantwoordelijk voelen voor een gezonde en sterke landbouw in Nederland. Dat we een sector hebben die duurzaam en zeer innovatief is, door zich juist te verbinden met andere sectoren en met de maatschappelijke thema’s in de samenleving. Dus ook een minister die mede gezorgd heeft voor doorbraken in dilemma’s rond de landbouw waar we als samenleving mee worstelen. Deze minister heeft de potentie en de gelegenheid om deze rol te spelen. We wensen haar veel succes!

René

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s