Verbindend leiderschap

Verbindend leiderschapDeel 3. Visieseizoen melkveehouderij
Een duurzame melkveehouderij betekent een aanpassing van de sector aan de huidige eisen van markt en samenleving. In een eerder blog hebben we dat omschreven als het nieuwe ‘Mansholtmoment’ . Voor een dergelijke beweging is (ander) leiderschap op verschillende niveaus en aspecten onmisbaar.

Inspirerend verhaal als drager
De beweging naar een duurzame melkveehouderij vraagt om een verhaal met een nieuw perspectief. Een verhaal waarin de intrinsieke waarden en betekenis van de melkveehouderij voor voedsel, economie, platteland en de Nederlandse identiteit leidend zijn en nieuwe lading krijgen. Een verhaal dat richting geeft en beschrijft wat nodig is, met ruimte voor concrete invulling door verschillende partijen. Een stip op de horizon waar je je gezamenlijk op richt. Dat is dus iets anders dan een visie die uitgaat van consensus of die is opgesteld op basis van het principe ‘u vraagt, wij draaien’. Het verhaal is de drager van het proces en de beweging. Het maken van zo’n verhaal vraagt om inspirerend en moreel leiderschap.

Samenwerking in de keten
Het gaat om het verbinden van de hele zuivelketen/sector aan een nieuw perspectief, waarin duurzaamheid leidend is en de kans biedt om nieuwe waarden (economisch, maatschappelijk en persoonlijk)  te creëren voor de zuivel en de melkveehouderij. De  partijen in de zuivelketen moeten daarvoor samen optrekken. Dat is nog een hele slag. Als we niet oppassen, krijgen we in dit visieseizoen binnen de zuivelketen meerdere visies op de toekomst van de melkveehouderij. Voor een effectieve beweging is het van belang de krachten te bundelen en dus ook de eigen belangen te durven overstijgen. Kom tot een gezamenlijke visie voor de hele zuivelketen. Een uitdagende klus die vraagt om krachtig leiderschap met een sterk bindend vermogen. Er zijn bruggenbouwers nodig.

Persoonlijk Leiderschap
Een duurzame melkveehouderij komt tot stand in een samenspel van boer, sector, markt en samenleving. Dat vraagt van alle betrokken een open houding, de bereidheid om met elkaar aan tafel te gaan en te onderzoeken wat kan en niet kan. Het veranderingsproces vraagt om verbindend leiderschap, van boer tot ‘leiders’ in de sector. Een persoonlijke leiderschapsstijl die zich kenmerkt door een onderzoekende houding, aangaan van de echte dialoog, aanwezig en aanspreekbaar zijn, gekoppeld aan de bereidheid om te veranderen, los te laten en door te pakken. Een leiderschapsstijl die bij de boer kan beginnen maar zeker van toepassing is op de ‘leiders’ in de zuivel en de sector. Zij zullen daarin een voorbeeld moeten zijn.

Zelf de regie nemen over de toekomst van de melkveehouderij vraagt om gezamenlijk optrekken in  de keten en het verbinden van boer, markt en samenleving aan je visie. Doorpakken dus!

René

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s