Vier de Weidegang

 

WeidegangTjeenk Willink zei deze week in relatie tot de formatie: “In deze tijden van diversiteit en onzekerheid is het belangrijk om te zoeken naar een gedragen gemeenschappelijkheid waarin alle partijen ook iets van zichzelf kunnen terugvinden.” Weidegang is daarvan een mooi voorbeeld.

Weidegang: verschil in motivaties

Weidegang, de koe in de wei, heeft verschillende waarden en betekenis. Voor de burger is Weidegang onderdeel van het Nederlands landschapsbeeld. Voor de boer is Weidegang rantsoen voor koeien, gras in de koe krijgen. Voor de supermarkt is weidemelk een extra verkoopargument. Voor de natuur- en milieuorganisaties is Weidegang onderdeel van landschapsbeleving. Voor dierenwelzijnsorganisaties is Weidegang natuurlijk gedrag van koeien. Voor de politiek staat Weidegang symbool voor de ontwikkeling naar een duurzame veehouderij. Voor de consument geeft het kopen van weidemelk een goed gevoel.

Dit verschil in opvattingen geeft soms het idee dat we het niet met elkaar eens zijn. Maar Weidegang is juist een voorbeeld van de kracht van diversiteit. Het laat zien hoe je vanuit verschillende motivaties en waarden toch samen kunt werken aan een gemeenschappelijk maatschappelijk doel. Het is zoeken, schuren en dus soms spannend en lastig. Echter, zonder dat samenspel en de energie die juist vrijkomt bij het schuren waren we niet waar we nu staan.

Samen presteren

Het is tijd om de Weidegang te vieren. Bijna 80% (!) van de melkveebedrijven doen aan Weidegang. Veel melkveehouders maken de afweging of Weidegang past en kan. Meer kun je je eigenlijk niet wensen. Dagelijks komen er boeren bij die weer willen gaan weiden. Voor de boeren is er een extra beloning in de vorm van de weidepremie. Boeren die bewust kiezen dat Weidegang niet past of kan, verdienen respect voor deze keuze. Ook dat hoort bij diversiteit.

Dus laten we de Weidegang niet alleen vieren met koeien die springend de wei ingaan, maar ook met de boeren die met veel vakmanschap de koeien weiden, met de voeradviseurs die zich bekwamen in Weidegang, met de verwerkers die weidemelk apart inzamelen en verwerken, met de kaasmakers die alleen nog kaas van weidemelk verkopen en met de consument die bewust kiest voor weidemelk. Samen, van boer tot consument, presteren we in de Weidegang.

Met de uitspraak van Tjeenk Willink in gedachten; laat de Weidegang een voorbeeld zijn voor andere maatschappelijke vraagstukken. Een voorbeeld van hoe je met grote verscheidenheid aan waarden en opvattingen toch in gezamenlijkheid kunt werken aan realisatie van een maatschappelijk doel. Vier de kracht van diversiteit, vier de Weidegang!

René

 

 

Advertentie

Een gedachte over “Vier de Weidegang

  1. Zoals Johan van de Gronden (voorheen directeur WNF) al zei: we moeten niet alleen streven naar meer biodiversiteit, maar naar meer diversiteit. Dat geeft (veer)kracht.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s