Tijd om te formeren

Formeren.jpg‘De kabinetsformatie zou kunnen struikelen over de landbouw, met name als het gaat om de veehouderij.’ De kop boven een bericht in Trouw van afgelopen week. Het geeft aan hoe belangrijk de landbouw is, en hoe verdeeld we in Nederland zijn over de koers van met name de veehouderij. Verdeeldheid die we ook in de melkveehouderij zien. Het fosfaatdossier splijt de melkveehouderij in groepen. In het blog van december gaven we aan als het zover komt, dat er dan sprake is van een echte crisis. Een crisis is echter ook een kans.

Formeren melkveehouderij

Het wordt tijd om te formeren. De partijen binnen de melkveehouderij bij elkaar te brengen, en pas uit elkaar te gaan als je een akkoord hebt. Elkaar niet laten uitspelen door maatschappelijke organisaties met eigen agenda’s. Formeren is zoeken naar het gemeenschappelijke met ruimte voor ieders eigenheid, met de bereidheid om elkaar iets te gunnen en waar nodig te vergeven. Formeer verder dan het fosfaatdossier. Formeer met perspectief. Maak een visie voor de melkveehouderij voor de komende jaren, met een richting die past bij de sector, de ondernemers, de markt en de samenleving. Naar mijn overtuiging is de gemeenschappelijke koers voor de melkveehouderij heel dichtbij. Daarvoor zijn de afgelopen jaren de bouwstenen gelegd. De melkveehouderij laat het op dit moment uit de hand glippen door onderlinge verdeeldheid. Consequentie is dat de politiek de koers zal aangeven. Immers, de sector komt er niet uit en dan moet de politiek handelen. Een situatie die niemand wil, de sector niet en de politiek niet. De sleutel ligt bij de sector.

Formeren met Samenleving

Als we dan toch op de hei zitten, is het goed om door te formeren met het maatschappelijk veld. Ga samen op zoek naar de vormgeving van de melkveehouderij in relatie tot voedselproductie, wereldhandel, landschap, ontwikkeling platteland, bodem, water en circulair produceren. Maak een koers en een akkoord voor de komende jaren. Melkveehouderij en melkveehouders wacht niet af maar formeer. Zorg dat de koers en de toekomst van de melkveehouderij niet op de formatietafel van de politiek wordt besloten. Hoogste tijd om als melkveehouderij zelf te formeren, en het is nog (net) niet te laat.

René

Advertentie

2 gedachten over “Tijd om te formeren

  1. Ik begrijp je verhaal. Nu de vertaalslag naar ons als praktische boeren. Hoe kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hier positief aan bij dragen. Daar denk ik over na. Misschien kan iemand mij helpen in dit proces.

    Anita Jongman, melkveehouder in Noord Groningen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s