Ondernemer Rob Baan van Koppert Cress is beloond met een Koninklijk lintje. Het bedrijf met 160 medewerkers teelt microgroenten. Hij krijgt het lintje voor zijn bijdrage aan het bedrijf en voor zijn inzet bij het maken van de verbinding tussen de gezondheidssector, de tuinbouwsector en de consument met oog voor gezonde voeding. Verbindend Ondernemen loont, zowel voor het bedrijf als voor de waardering van de samenleving.
Medeverantwoordelijk maken
Als Wakker Boer zijn we warm pleitbezorger voor Verbindend Ondernemen als manier om het contact met de samenleving te versterken of te herstellen (zie www.wakkerboer.nl) . Eén van de principes van verbindend ondernemen is ‘wederkerigheid’. Dat vraagt van de boer en sector om ook actief te zijn in de samenleving, iets wat vroeger heel gewoon was. In de gesprekken over ‘actief zijn in de samenleving’ vragen boeren tegenwoordig vaak: wat levert me dat nou op?
Grote Nederlandse multinationals hebben de noodzaak van deze ‘wederkerigheid’ als onderdeel van ‘the license to produce’ al ontdekt. Unilever heeft de voedselbanken in de wereld geadopteerd en AkzoNobel ontfermt zich sinds kort over de sloppenwijken in de wereld. Het is blijkbaar zo belangrijk voor AkzoNobel dat de topman tussen alle overnameperikelen door, speciaal naar Londen vliegt om dit programma te starten. In zijn woorden: ‘Je moet je medeverantwoordelijk maken voor de ontwikkeling in de samenleving. Een bedrijf kan tegenwoordig niet zonder.’ Natuurlijk kiezen beide bedrijven een maatschappelijk doel dat past bij hun business en dus direct of indirect goed is voor het eigen bedrijf.
Voedselonderwijs
De individuele boer is geen Unilever of AkzoNobel. Alle boeren en de agribusiness bij elkaar zijn wel minstens zo krachtig als een Unilever. Hoe mooi zou het zijn als de hele sector zich samen sterk maakt voor een maatschappelijk doel.
In de voedseldebatten in De Rode Hoed is voedselonderwijs een terugkerend onderwerp. Conclusie: een doorbraak is nodig, niemand weet hoe. Het is een ultieme kans voor de landbouw om het voedselonderwijs te adopteren als maatschappelijk doel, te beginnen in Nederland. Voedsel-onderwijs is een topprioriteit als het gaat over obesitas en gezondheid. Het is een belangrijk onderwerp bij de herinrichting van vakkenpakket in het onderwijs. Het is een onderwerp waarmee je doordringt tot alle haarvaten van de samenleving. Voedselonderwijs is in onze ogen het ultieme maatschappelijke doel voor de agrarische sector als grote voedselproducent. Bovendien is educatie en onderwijs al een vertrouwd terrein voor veel boeren op lokaal en regionaal niveau.
We willen de verbinding met de samenleving versterken. Een gezamenlijke investering in een maatschappelijk programma ‘Voedselonderwijs’ is dan veel effectiever dan een grote PR-campagne. Een gezamenlijk doel zal bovendien de boeren en de agribusiness aan elkaar (ver)binden, niet onbelangrijk in deze tijd. De beloning voor de sector met een Koninklijk lintje zal dan niet ver weg zijn. Verbindend Ondernemen loont en wordt beloond, dat is onze overtuiging.
René