De verkiezingen zijn geweest. De kruitdampen opgetrokken. De discussies en debatten verstomd. Blij dat het voorbij is, tegelijkertijd ook afkicken. In zijn recente essay Onbehagen – tijd voor een nieuw beschavingsideaal – houdt Bas Heijne een warm pleidooi voor het échte debat. Hij plaatst daarin het debat tegenover de dialoog die we nu vaak zoeken. De dialoog staat bij hem voor: nader tot elkaar willen komen, het willen oplossen en elkaar verbinden. Dat is een loffelijk streven, maar volgens Heijne in de huidige complexe wereld ook een illusie, en per definitie vaak teleurstellend.
Agree to disagree
Bas Heijne roept op tot de (her)introductie van het échte debat dat staat voor: uitwisseling van elkaars principes, gedachten en argumenten, elkaar daarin verstaan en begrijpen, zonder het eens te hoeven worden. Juist de tegenstellingen zoeken om zo verder te komen in het denken over oplossingen en mogelijkheden voor vraagstukken in de complexe wereld. Dat bindt, volgens Heijne. Het doet recht aan ieders positie en eigenheid. Een andere manier van omgaan met de complexiteit en diversiteit in de samenleving. ‘Agree to disagree’, als bindmiddel in de complexe wereld.
Ook de agrarische sector in Nederland is complex en divers. Er zijn verschillende stromingen (biologisch/gangbaar, extensief/intensief, high tech/natuurlijk) die elkaar op dit moment in het openbaar eerder bestrijden dan respecteren. De politiek heeft vervolgens de neiging in te grijpen tot achter de ‘voordeur’ van de agrarische bedrijfsvoering. Dat is immers haar rol: ingrijpen waar mensen er samen niet uit komen of waar het algemeen belang in het geding is.
Eenheid in verscheidenheid
‘Agree to disagree’, als grondslag voor ‘eenheid in verscheidenheid’ is een grote uitdaging voor de agrarische sector. Het is nodig om vandaaruit de politiek en overheid uit te dagen om regels en beleid te maken die aansluiten bij de diversiteit binnen de sector. En het is nodig om de samenleving mee te nemen in de complexiteit en diversiteit van de voedselvoorziening in Nederland en in de wereld. Mensen hoeven het daar niet mee eens te zijn, maar moeten het wel begrijpen om vandaaruit ook medeverantwoordelijkheid te voelen of te kunnen hebben.
Deze gemeenschappelijkheid in de agrarische sector, wellicht gebaseerd op ‘agree tot disagree’, is belangrijk om verder te komen. Elkaar te zien zoals je bent, elkaar te ontmoeten in ieders eigenheid, en daarin weer gemeenschappelijkheid te ontdekken. Tijd voor een écht debat binnen de sector en met de samenleving. Een debat dat bindt!
René
p.s. Een filmpje om te laten zien en voelen wat wordt bedoeld. Wellicht een idee en manier om de agrarische sector samen te brengen. En meteen te filmen zodat je de diversiteit en complexiteit ook aan de buitenwereld kunt laten zien.
Gisteren een mooi debat meegemaakt in het Schaffelaar theater in Barneveld. Boeren, burgers en buitenlui.
PS Gelderland ging in debat met genoemde partijen. Wat prachtig was om te zien, was dat leerlingen van de veehouderij afdeling van Groenhorst Barneveld hier een grote bijdrage aan geleverd hebben. Zij zijn onze toekomstige agrarische ondernemers. Hier voorafgaande was er een werkbezoek van PS en deze leerlingen bij een melkveehouderijbedrijf. Mooie discussies, scherp soms, maar wel met respect! Beide groepen vielen elkaar nog (net) niet in elkaars armen! Jan O
LikeLike
Dit is op Melkveebedrijf Stelling herblogd.
LikeLike
mijn reactie is dat het schandalig is dat we in veehouderij tot +met gecontroleerd worden + dat een varkens slachterij jaren aan dieren mishandeling kon doen , het zijn de varkens die met heel veel zorg groot gebracht worden in de veehouderij dan de asbest daken ik heb asbest platen van 2 cm dik gezaagd zonder stofkap 20 meter voor nieuwe ligboxenstal in 1994 en ik word in mei 84 jaar 2017 rara hoe kan dat ? dus asbest is onzin verhaal , geld klopperij of gaat het om de BTW ?
LikeLike