Actief in de samenleving, hoe doe je dat?

Een van onze uitspraken is: ‘Kom van het erf af’. Haal de samenleving niet alleen naar je erf, maar laat je zien in de samenleving, oriënteer je buiten je bedrijf en wordt actief in de samenleving. We zijn er van overtuigd dat het noodzakelijk is om de echte verbinding met de samenleving tot stand te brengen. Maar, waar liggen de kansen om als sector en als individuele boer actief te zijn in de samenleving? Om mezelf te oefenen ben ik drie dagen lang alle kansen ik tegenkom gaan bijhouden.

Het eerste is het bericht over een nieuwe professionele wielerploeg die wil fietsen voor en op duurzaamheid. Deze wielerploeg zoekt sponsors. Dé kans voor de zuivel en de sector om hierin te stappen; om te laten zien dat je duurzaamheid centraal stelt en een bijdrage wilt leveren in de samenleving.

In de Stentor lees ik een artikel over Natuurmonumenten die burgers oproept om mee te denken over het landschap in Gelderland. De strijd om het landschap is inmiddels ontbrand. Hoe zou het zijn als een groep boeren in een bepaald gebied initiatief neemt en een oproep doet aan burgers en organisaties om samen na te denken over het landschap van de toekomst. Dus de boeren in de regierol.

Ik lees ook over een grote scholengemeenschap die volledig wil gaan voor gezond voedsel, duurzaam en uit de regio. Een kans voor een ‘schoolboer’ om dit op zich te nemen en te regelen met regionale ketenpartijen. Hetzelfde geluid hoor ik overigens bij een grote zorginstelling bij mij om de hoek.

Ander voorbeeld: Ik ben betrokken bij een groep innovators met allemaal leuke start ups, sociaal en technologisch. Hierbij zijn drie jonge jongens die hulp willen bieden aan groepen en bedrijven die worstelen met de digitalisering om snel weer up to date te zijn. Je snapt het al, ik denk meteen aan een groep boeren die hier mee worstelt en zich hierin kan laten helpen. Vanuit het “je laten helpen”, komt de ultieme verbinding tot stand.

Dit is mijn oogst van drie dagen om me heen kijken. Er zijn zoveel manieren om je te verbinden aan de samenleving. Manieren die jezelf direct wat opleveren en die ook nog leuk zijn! Wellicht tijd om op dit gebied te gaan matchen. Een leuke uitdaging voor Wakker Boer!

René.

NB: Lees ook het bijbehorende blog Samenleving actief met boeren. 

Advertentie

Een gedachte over “Actief in de samenleving, hoe doe je dat?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s