De standpunten zijn gemaakt

Boer en burger moeten samen op zoek naar een nieuwe balans, als het gaat om voedselvoorziening en de ontwikkeling van het platteland. In het dagblad Trouw van maandag 19 september spreekt Schrijver Chris De Stoop terecht over de vervreemding van boer en burger. Enkele dagen later verschijnt de reactie van René namens Wakker Boer in Trouw: 

“De boer is vervreemd van de samenleving en zichzelf, en de burger is vervreemd van de boer, de voedselproductie en het platteland. Vervreemding is een naar ‘ding’. Het leidt tot onmacht, en het maakt mensen negatief, narrig en humeurig. En dat is precies wat er de afgelopen jaren gebeurt. De ‘getergde’ boeren voelen zich slachtoffer van de regels, de lage melkprijs, de klimaateffecten, en aangevallen door de burger/consument. De ‘getergde’ burger moppert op de boer via de media, de acties van Wakker Dier en andere acties rond o.a. de megastallen en ‘Landschapspijn’. Dat is wat ons betreft nu wel klaar.

De (stand)punten zijn gemaakt. De conclusie is helder: boer en burger moeten allebei veranderen in de manier van produceren en consumeren. Er is geen andere weg dan samen tot een nieuwe balans te komen, als het gaat om gemeenschappelijke onderwerpen als voedselvoorziening, dierenwelzijn,  landschap, bodem, biodiversiteit en water. Het is vruchteloos om elkaar te blijven bekritiseren, veroordelen en beschimpen.

De tijd vraagt om nu samen op pad te gaan en te zoeken naar de nieuwe balans. En gelukkig, er zijn al veel initiatieven waarbij boer en burger samen optrekken en hun manier van produceren en consumeren aanpassen en op elkaar afstemmen. Laten we daar onze energie op richten, in plaats van tegenover elkaar te blijven staan vanuit standpunten en stellingnames die we inmiddels allemaal wel kennen. Een uitdaging voor de boer en voor de samenleving om deze nieuwe verbindingen tot stand te brengen.

René

NB: Bovenstaande tekst is op donderdag 22 september (een ingekorte versie) in Trouw gepubliceerd.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s