De geest is dood

Mijn oude held Freek de Jonge, inmiddels 73 jaar, gaf de afgelopen periode enkele lezingen om zijn kijk op deze tijd te geven. Op z’n Freeks: scherp, kritisch en niet direct met oplossingen. ‘De geest is dood’, is een van de quotes in zijn verhaal. Zijn constatering is dat we niet meer écht nadenken, vooral reageren op alle impulsen die langs komen. Het leven als een lange optocht van mensen die op elkaar reageren en elkaar kopiëren. Mensen die niet meer de tijd nemen om écht na te denken en te reflecteren op zaken. Het verlies van zingeving in ons dagelijks handelen. De ratrace van het leven! ‘De geest is dood’, een bewering zoals alleen Freek die kan doen, en waarbij je voelt dat er een kern van waarheid in zit, maar dat het toch niet zo erg kan zijn als Freek beweert, hoop je dan.

‘De geest uit de fles’, zou een vertaalslag van het appel van Freek zijn, die past bij Wakker Boer. Wij houden een warm pleidooi om meer vanuit eigen kracht als ondernemer (en ook als sector)  zelf richting te kiezen en daarmee richting te geven aan de samenleving. Als je geen richting hebt, kun je alleen maar mee-stromen met de hoofdstroom.

Richting kiezen vraagt om aandacht voor zingeving: waarom doe je wat je doet? En welke richting past bij jou? Wat is jouw kern als boer? Waar wil je voor gaan? Het versterken van de initiatiefkracht en autonomie van de boeren is een van de speerpunten van Wakker Boer. Dat vraagt natuurlijk om handen uit de mouwen, maar ook om reflectie en bezinning.

Freek gaf in zijn beschouwing aan, dat zijn tijd van rebellie en zijn rol als maatschappelijk veranderaar voorbij is. Het is aan de nieuwe generatie, die met nieuwe energie, met ideeën, inspiratie en eigen initiatief, de wereld tegemoet treedt en beweging op gang brengt. Een nieuwe vorm van rebellie, de positieve variant! Al was het voor mij voor één keer weer heerlijk om Freek te horen: scherp, negatief, lichtelijk ongenuanceerd maar wel op de kern. Ik werd er wel weer door wakker geschud!

René

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s