Zingeving op de Zuid As

Sinds kort is er op de Amsterdamse Zuid-As een huis voor zingeving en ontmoeting, de Nieuwe Poort. Dominee Ruben van Zwieten ontvangt daar dagelijks bankiers, advocaten, consultants en juristen  om onder het genot van een maaltijd te reflecteren en te bezinnen op werk en leven. Een groot succes want binnenkort verschijnt er ook een huis van Zingeving in het Rotterdamse Businesscenter!

Over wat hij doet zegt Ruben van Zwieten: ‘een verhaal aanreiken, waarmee mensen de tijdgeest kunnen lezen, en ook hun persoonlijke keuzes en levensverhaal kunnen bezien. Weten waar je staat, wat je belangrijk vindt, waarom je de dingen doet zoals je doet, en vragen die daarover ontstaan met elkaar delen en onderzoeken’.

Het is belangrijk om in deze tijd van veranderingen, aandacht te hebben voor je eigen reflectie en zingeving. En zoals wijlen René Gudde (filosoof) ooit zei: het is geen zin-geving maar zin-maken. Met andere woorden: dat gaat niet vanzelf, het is hard werken!

Een huis van zingeving op het platteland, is een oude droom van mij. Met het teruglopen van de betekenis van de kerk op het platteland, is er weinig nieuwe invulling gekomen voor de boeren om invulling te geven aan eigen zingeving, reflectie en een goed gesprek buiten het eigen bedrijf, om zo voor jezelf te blijven ontdekken hoe je in het leven en in de wereld staat. Aandacht voor Persoonlijke Ontwikkeling en nieuwe vormen voor zingeving is één van de aandachtspunten van Wakker Boer.

Zo’n 15 jaar geleden volgde ik een coachings-opleiding. Ter afsluiting mochten mede-cursisten roepen welke beroepen zij bij mij het beste vonden passen. De 12 deelnemers riepen allerlei beroepen die op een flap werden opgeschreven, een flap die ik altijd heb bewaard. En één van die beroepen was: een Boeren-pastor! Wie weet….

René

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s