Verandering begint bij jezelf

wereldbol handen.jpgAl een paar jaar lang roep ik dat ‘het’ anders moet, maar wat is ‘het’? ‘Het’ omvatte voor mij zo ongeveer de hele wereld. Maar wie wil dat de wereld verandert moet bij zichzelf beginnen. En zo kwam ik steeds vaker aan het nadenken over verandering, mogelijkheden, kansen, een steentje bijdragen, etc.

Ik ben zo’n type die vindt dat je moet doen waar je goed in bent. Voor mij houdt dat in dat ik me dan vooral met inhoud, cijfers en planning bezighoudt. Ammoniakuitstoot, biodiversiteit, nog €100.000  nodig en een deadline op 1 juni 2015. Daar voelde ik me prettig me bij. Maar het gevoel bekroop me steeds vaker dat niet alleen die inhoud telt. Ja natuurlijk, we kunnen in de landbouwsector niet zonder inhoud, technische innovaties, etc. Maar die meer sociale kant, bewegen in de samenleving en actief in de maatschappij is minstens zo belangrijk. We leven immers in een tijd waarin alles met elkaar vervlochten is, de vooruitgang supersnel gaat en waar ‘Big Brother is watching you’. Daarbij weet ik zeker dat door actief in de samenleving te gaan staan, en verandering toe te laten, de landbouw vanzelfsprekender ook door anderen wordt gewaardeerd!

Het mede ontwikkelen van Wakker Boer is voor mij een enorme verandering! Veel inhoud loslaten en nadenken over sociale- en mindset veranderingen die van invloed zijn op de toekomst. Met Wakker Boer komen we voor vele uitdagingen te staan, ik bekijk iedere uitdaging graag vanuit de positieve invalshoek. Ik weet bijvoorbeeld dat de financiële stand van zaken op veel boerenbedrijven tot wanhoop drijft en dat wet- en regelgeving beperkend werkt op het innovatievermogen van een ondernemer. Toch hoop ik dat we met ons Wakker Boer Programma meer boeren kunnen bewegen richting samenleving en nieuwe inzichten hopelijk leiden tot verduurzaming en een volhoudbare landbouwsector!

Dus de wereld verandert beetje door bij mezelf te beginnen. Actiever worden in de samenleving (vrijwilligerswerk, politiek, nieuw netwerk), zekerheden laten varen en gaan waar je voor staat. Ik ga mijn best doen de komende tijd! En wellicht ben ik over een poos nog steeds dezelfde persoon, maar dan met net iets meer oog voor de wereld.

Lieke

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s